VAŠA PITANJA

HOMEOPATIJA I OBOLJENJA JETRE

Vrlo složena funkcije jetre ogleda se u sintetiziranju bitnih supstancija ( hematopoeza ) koje dospijevaju direktno u krvotok, u detoksikaciji krvi, te probavnoj ulozi kao organa koji luči bitne enzime za razgradnju masnoća, ugljikohidrata i proteina.
Slabost jetre se može prepoznati najizravnije po boli ili osjtljivosti u desnom gornjem kvadrantu, lošoj probavi ( zatvori, ili izmjenjivanje zatvora i proljeva ), podrigivanje i pojavi refluksa, nepodnošenje posebno masne hrane, nadutost i napuhanost, gorak okus u ustima, žudnja za slatkišima i alkoholom. Fizički simptomi su uglavnom desnostrani kao glavobolja, posebno u desnom čeonom dijelu, mogu se pojaviti zujanje i druge senzacije u desnom dijelu glave, napetost vratnih i mišića lopatice, bol u desnom ramenu, kožni simptomi kao osipi i neurodermitis. Odraz slabe funkcije jetre je umor i iscrpljenost, razdražljivost i neka vrsta mentalne slabosti, nemir, nesanica, u konačnici i jedna vrsta depresije.

Homeopatsko liječenje se pokazuje učinkovito kod ublažavanja akutnih stanja koja su obično posljedica trovanja hranom, alkoholom, medikamentima, drogama ili je riječ o pogoršanjima kroničnog oboljenja jetre.

Složenija i kronična stanja zahtijevaju duže i cjelovito liječenje i potrebno ih je dijagnostički pratiti. Pojedine osobne konstitucije kao lycopodium, nux vomica, staphysagria, phosphorus, magnezijeva i natrijeva grupa su posebno podložne oboljevanju.

Lycopodium konstitucija prepoznatljiva je po "praktičnoj mentalnosti" koja se nazire već u ambicijama u školovanju i kasnije je naglašena u razvoju karijere, pri čemu se "žrtvuje" dublje emotivno povezivanje u partnerskim odonosima i obitelji. Postizanje uspjeha nalaže stalan napor i borbu sa strahovima vezano za njegovo ostvarenje. Osobe koje streme uspjesima i postizanju ugleda, mogu istovremeno proživljavati nelagode u komunikaciji kao tremu kod prezentacija i javnih nastupa. Ili se prepoznaje jedan obrazac komunikacije prema "podređenima" i s druge strane osjećaj inferiornosti u komunikaciji s pretpostavljenim. Također, osoba pokazuje jedno "poslovno i suzdržano" lice, ali u privatnim odnosima se oslobađa te vrste obazrivosti i zna biti neugodna. Prepoznaje se već kod male djece koja pokazuju zahtjevnu i isključivu narav u obitelji i s roditeljima, dok su prilično sramežljva i oprezna izvan obitelji.
Ambicije, prihvaćanje sve složenijih obaveza, proživljavanje trema, strahova i neizvjesnosti, užurbanost i nestrpljenje, skupljanje napetosti i stresa s vremenom oslabljuje probavni trakt – naglašeno jetru kao uvećana i zamašćena, povišene razine kolesterola, neprobavljanje masne hrane, ekstremna žudnja za slatkom hranu koju ne podnosi i sl.. Simptomi su napuhanost i neprobavljanje hrane ( ove osobe imaju posebno naglašen i uvećan donji dio trbuha ), nepravilnosti u stolici ( proljevi ili opstipacije ), hemoroidi, ali su česti neurodermitis i psorijaza kao simptomi suhe i kože koja se prhuta ( vlasište, čelo, ruke), urinarne tegobe ( taman urin ), tegobe sa zglobovima i mišićima ( napetost u mišićima vrata i ramena, reumaotidni artritis ). Simptomi su više respoređeni desnostrano. Lycopodium je također važan lijek u liječenju impotencije.

Nux vomica je slika naglašene radišnosti, perfekcionizma, ambicioznosti, neumjerenosti i hedonizama; imaju osjetljiv probavni trakt, ali osjećaju ekstremnu potrebu za začinjenom hranom; posežu za stimulansima svake vrste ( cigarete, alkohol, droge, medikamenti ), hiperseksualnost i navike od kojih im je poslije loše; izražavaju aroganciju, grubost i ljutnju prema osobama koje ne vole; s druge strane pokazuju naglašeno senzitivnost i poseseivnu strast i naklonost prema osobama koje vole; posljedično doživljava slabost i kolaps ( sindrom kroničnog umora ), te naglašenu osjetljivost probavnog ( ulkusi, zamašćena i toksična jetra, sindrom iritabilnog crijeva, hemoroidi, ulcerozni kolitis, Chronova bolest ... ), nervnog sustava ( migrene, neuralgije, multipla, cerebralni ispadi ) i uro-genitalnog trakta kao upale mjehura i bubrega, kamenci, oboljenja prostate.

Staphysagria istaknula bih zbog slike potiskivanja emocija i ljutnje; naime, neke profesije ( liječnici, profesori, poslovni ljudi, prodavači i općenito gdje se podrazumijeva jedno strpljeno i uljuđeno ponašanje ) i u obiteljskim odnosima gdje se na neki način trpi neugodno ponašanje drugih osoba ( odnosi između partnera, roditelja i djece ) – trebaju ovaj lijek upravo zbog potiskivanja neugodnih emocija i povrede dostojanstva; nelagodni simptomi koji se javljaju su drhtanje, tremor, grčevi, ukočenost, pareza, glavobolje, cistitis, probavne tegobe ( jetra ), nemir i nesanica, oslabljena seksualnost i impotencija.

Osobe koje su zbog radnih i životnih uvjeta izložene toksinima dodirom ili udisanjem, posebne profesije i životni stil gdje je uglavnom zastupljena restoranska prehrana su više izložene virusnim i bakterijskim infekcijama putem pribora, profesije gdje se podrazumijevaju razna i učestala cijepljenja, sve vrste numjerenosti u prehrani, konzumiranje alkohola, dugogodišnja ovisnost o drogama, dugotrajna liječenja - na taj način su izloženije, razvijaju podložnost i češće oboljevaju od hepatitisa i drugih kroničnih i autoimunih oboljenja jetre.

Ponekad osoba nema izražene fizičke simptome, ali osjeća slabost i umor, podložna je infekcijama sluznica, vidljiva je bljedoća tena i očiju, osjeća bolnost određenih mišića i zglobova, može osjećati nemir, napetost, ljutnju ili je ektremno nezaintersirana, malodušna i nema snage se suočavati s životnim situacijama, želi izbjeći konflikte i napore svake vrste.

Holestatska oboljenja jetre kao primarna bilijarna ciroza također se mogu uspješno liječiti homeopatski i obično se u početku liječenje kombinira s konvencionalnim terapijama ( lijek Ursofalk ). Llijekovi kao chelidonium majus, taraxacum, magnezium muriaticum, natrium muriaticum i sulfuricum ... i u kombinaciji sa spagirijskim lijekovima ( Silybum spag. ... ) pokazuju subjektivna i dijagnostička poboljšanja.

U liječenju žučnog kamenca preporučuje se višemjesečno dnevno uzimanje spagirijskih kombinacija Silybum spag. I Tartarus spag..povratak29. 10. 2012.     13:45:35

HOMEOPATIJA I OBOLJENJA JETRE
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište