LIJEČENJE DJECE

HOMEOPATSKO LIJEČENJE DJEČIJIH BOLESTI

Homeopatsko liječenje može olakšati simptome i skratiti tijek bolesti, i time može spriječiti moguće komplikacije cijelog stanja. Imunitet djece još nije potpuno razvijen i zato su ona podložna ovim bolesti. Poznato je da djeca koja se liječe homeopatski zbog boljeg imuniteta i cijelog stanja, lakše prebole ove bolesti.

Bitno je da roditelji uoče prve promjene i simptome, koji se kod djece mogu brzo mijenjati iz sata u sat, kako bi se na vrijeme i prema stanju započela primjerena homeopatska terapija.

U tekstu koji slijedi bit će više o uobičajenim dječijim bolestima o osipu, vodenim kozicama, zaušnjacima ... i njihovom liječenju. Većina od ovih bolesti u zapadnom svijetu smatra se sasvim bezopasnim za zdravlje djece. Naglasak je više dan na šarlah i općenito na upale povezane sa streptokom jer sve više djece ima ozbiljne posljedice u urinarnom traktu i mnogi složeni oblici respiratorne i kožne alergije u podlozi imaju kronične upale i oštećenje sluznica uzrokovane ovom bakterijom. Potrebno je ukazati i na nove bolesti i zaraze kao što je mononukleoza od koje sve više i djeca oboljevaju.
Nameće se i pitanje svrhe, potrebe i obaveze cijepljenja kroz generacije i djece u budućnosti, posebno za bolesti koje su isokrijenjene na ovim prostorima, dok se još nema uvida u nastanak i razvoj "novih epidemija" raznih virusa od hepatitisa, HPV-a ... i bakterija Helicobacter pylory, E. Colli ... zbog kojih sve više posljedično i djeca oboljevaju. Naime, tema o posljedicama i cijela problematika u vezi cijepljenja mogli bi potaknuti liječnike raznih usmjerenja da istraže koliko utječu na zdravlje djece koje postaje sve složenije gledano kao fizičke simptome, dalekosežnije i problematičnije na neurološko zdravlje i ponašanje.

Trodnevna groznica ( Exanthum subitum )

Trodnevna groznica ( Exanthum subitum ) kod dojenčadi i male djece urokuje virus. Nakon inkubacije 1 – 2 tjedna, javlja se temperatura kroz 3 - 4 dana koja iznenada nestane. Prije temperature izbace se na leđima velike, svijetlo crvene fleke, koje se povuku za 2 dana.
Lijekovi koju se propisuju su Aconitum, Belladonna, Chamomilla u niskim potencijama i ovisno raspoloženju i izgledu djeteta i razvoju simptoma.

Ospice

Ospice su uobičajena dječja bolest. Vrijeme inkubacije je traje od 7 – 14 dana. Pojavi ospica prethode simptomi slični prehladi kao groznica, curenje iz nosa, osjetljivost očiju na svijetlost i kašljanje . U ustima se mogu pojaviti bijele mrlje ( Koplikove mrlje ). 3 – 5 dana nakon početka ovih simptoma nastaju ospice koje su obično ružičaste i cijelo stanje traje još oko 7 dana.
Ako se stanje komplicira, nakon osipa se može nastaviti kašljanje, curenje iz nosa, uhobolja i nelagodnost u očima. U zapadnom svijetu ospice imaju vrlo rijetko opasnije posljedice, ali su zbog pothranjenosti i slabog imuniteta opasnost za djecu u siromašnim zemljama.
Lijekovi: Aconitum, Belladonna, Ferrum phosphoricum, Apis, Bryonia, Pulsatilla, Sulfur ... ovisno o simptomima i stanju.

Vodene kozice ( Varicella )

Bolest uzrokuje virus Herpes Zoster koji se prenosi direktnim i indirektnim kontaktom. Inkubacija traje 2 – 3 tjedna. Slabost, lagana temperatura i upala grla su prvi simptomi, tek kasnije pojavljuju se crvene fleke iz kojih nastaju mjehurići veličine graška ispunjeni upalnim sadržajem, koji potiče nemir i svrbež. Nakon što se pretvore u kraste, simptomi na koži traju još oko 2 tjedna. Terapija pomaže da su simptomi blaži i brže prolaze, i bitno umanjuju osjećaj nemira i svrbeži, što je bitno da dijete ne razgrebe mjehure i kraste zbog mogućih kasnijih ružnih ožiljaka.
Lijeko koji pomažu su Antimonium crudum, Belladonna, Rhus toxicodendron, Pulsatilla, Sulfur također u niskim ponavljajućim dozama i prepisuju se ovisno o cijelom stanju djeteta.

Kašalj hripavac ( Pertussis )

Bakterija Bordetella pertussis urokuje kašalj hripavac. Bolest se prenosi kapljičnim putem i period inkubacije traje 1 – 2 tjedna, dok sama bolest traje 4 – 6 tjedana. Najneugodnija je dječija bolest zbog napornih i uznemirujućih napadaja kašljanja.
Bolest se odvija kroz 3 faze.
Kataralna je prva faza s kihanjem, gubitkom apetita i bezvoljnošću i javlja se suh i jak kašalj, koji se po noći pogoršava. U ovoj fazi kašalj se brzo prenosi na druge osobe.
Nakon 10 – 14 dana nastupa najteža, druga faza zbog iscrpljujućeg ponavlajućeg kašljanja 5 – 15 brzih kašljanja za redom, nakon čega nastupa duboko, ubrzano uzdisanje. Kašljanje ima zvuk hripanja. Iz pluća se iskašljava dosta guste sluzi, i zbog naprezanja mogu se zajedno s kašljanjem javiti nagon na povraćanje i povraćanje. Također, zbog naprezanja oči mogu pocrveniti i javiti se krvarenje iz nosa. Stanje može potrajati više tjedana.
Treća je faza oporavka.

Kod manje djece potrebno je paziti zbog opasnosti od gušenja. Posebno, ako je dijete previše opušteno, pospano, osjeća glavobolju ili se grči, zbog sumnje na upalu mozga ( Enzephalitis ) potrebno je otići liječniku. Iako su simptomi vrlo neugodni i dugo traju, homeopatske terapije su se pokazale uspješn u njihovom liječenju i ovisno o simptomima i fazi bolesti prepisuju se:
Aconitum, Arnica, Belladonna u prvoj fazi
Coccus cacti, Corralium, Drosera, Cuprum, Ipecacuanha, Antimonium tartaricum, Pulsatilla, Sulfur u drugoj fazi

Šarlah

Šarlah uzrokuje bakterija streptokok i prenosi se direktnim kontaktom, kapljično i preko hrane. Inkubacija traje 2 - 8 dana nakon čega se javljaju simptomi groznica, crvenilo ždrijela, oticanje mandula, grlobolja i otežano gutanje. Osip može i ne mora je pojaviti. Bitno je na početku prepoznati bolest kako bi se izbjeglo prenošenje na drugu djecu i odrasle. Zapaža se kod djece koja često oboljevaju od grlobolje i oticanja mandula, nalagoda peckanja i svrbeži u uro-genitalnoj zoni. Ovi simptomi znaju potrajati dugo i nakon operacije vađenja mandula i zato ih je potrebno liječiti do potpunog nestanka simptoma. Kod posebno težeg oblika šarlaha preporučuje se 4 tjedna nakon bolesti napraviti kontrolu urina i krvi. Također, pratiti dijete ako se opaža bilo što što podsjeća na oslabljenu funkciju bubrega kao bubrenje djeteta što se može čini kao da se udebljalo, podočnjaci, promjene u žeđi, znojenju, apetitu, boji kože ...>
U liječenju šarlaha prepisuju se Apis, Belladonna, Mercurius, Baryta carbonica, Phytolacca ...

Mononukleoza

Mononukleozu uzrokuje Epstein-Barr virus i danas sve više djece i mladeži oboljeva. Virus se prenosi putem sline, pljuvačke. Period inskubacije može trajati od 10 - 50 dana. Tipični simptomi su groznica, upala grla, glavobolja, oticanje limfnih žlijezda i umor. U prva 2 - 3 tjedna odrasli mogu proživljavati simptome slične gripi, dok manja djeca ne moraju osjećati i pokazivati nikakve simptome. U prvim tjednima stanje obično nije komplicirano. Međutim, ako se problemi s gutanjem nastavljaju i ponavljaju uz pojavu oticanja limfnih čvorova, potrebno je cijelo stanje razmotriti.
U homeopatskoj praksi ova stanja se vrlo uspješno liječe i na izboru su lijekovi Apis, Chininum arsenicosum, Mercurius, Phytolacca, Baryta carbonica, Lachesis ... te ciljane kombinacije homeopatskih lijekova za imunitet i liječenje jetre i slezene, dakle ovisno o simptomima i cijeloj slici pacijenta. O liječenju mononukeloze ... uskoro više u posebnom članku.

Zaušnjaci ( Mumps, Parititis epidemica )

Vrlo rijetko se javljaju kod djece mlađe od 2 godine. Inkubacija traje 2 – 3 tjedna prije pojave simptoma bolnog uvećanja žlijezda slinovnica, i obično se bolest preboli kroz 10 dana. Obično je u početku zahvaćena samo jedna strana i kasnije druga, i zbog uvećanja i bolova dijete vrlo teško otvara usta. Zaušnjaci ne predstavljaju problem za malu djecu, jedino ako se bolest javi kod dječaka koji su ušli u pubertet može utjecati na testise, i kasnije na plodnost.
Potrebno je ipak pratiti stanje nakon bolesti kod male djece ako se ponovi uvećanje žlijezda, slabost, povraćanje i bolovi u trbuhu, zatim ako se uoči da dijete ne čuje dobro.. Posebno kod dječaka ako se pojavi uvećanje testisa.
Lijekovi: Belladonna, Mercurius solubilis, Phytolacca, Rhus toxicodendron

Cijepljenje djece

O cijepljenju djece i odraslih biti će više riječi u posebnom članku.

Naime, mnogi neurološki simptomi i "neobičnosti" u ponašanju djece kao hiperaktivnost i autizam, tumače se upravo prevelikim cijepljenjem?
Pojedine dječje konstitucije su posebno osjetljive.
Mercurius dijete koje je u svojoj prirodi živahno i nemirno, može reakciju na cjepivo izražavati kroz hiperaktivno ponašanje i manjak koncentracije.
Phosphorus i Calcium phosphoricum djeca koja su živahna, ali i osjetljivai nježna u isto vrijeme i zbog osjetljivosti psihe i fizičke konstitucije mogu reagirati slabošću.
Dijete Silicea konstitucije iracionalano izažava odbijanje i strah od igala i cijepljenja doživljava kao jedno onečišćenje organizma.

Zato je bitno prepoznati spremnost djeteta na cijepljenje kako bi se izbjegle i ublažile psihičke i fizičke posljedice cijepljanja.
Najprije dijete mora biti zdravo i bez trenutnih bakterijskih i virusnih akutnih upala.
Djece slabe tjelesne i psihičke konstitucije morala bi se prethodno pripremati i ojačati konstituciju i imunitet ... više uskoro

povratak20. 01. 2014.     14:44:22

HOMEOPATSKO LIJEČENJE DJEČIJIH BOLESTI
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište