HOMEOPATIJA I KARDIOVASKULARNE BOLESTI

KONSTITUCIJSKA SKLONOST

Raširenost i učestalost svih simptoma od hipertenzije, palpitacija, raznih vrsta boli do dijagnosticiranih degenerativnih promjena na srcu, osrčju i koronarnim žilama, te u konačnici česti infarkti mogu se dovesti u vezu s modernim načinom života. Najposlije, općenitom s poimanjem novih životnih vrijednosti i zahtjeva, prihvaćanjem i snalaženjem u svemu tome. Prsište i srčana čakra su naše energetsko i središte naših životnih uvjerenja ( više u prethodnom članku o važnosti i vitalnosti srca ), i mjesto izvora naših strahova ili pozitivnih i optimističnih stavova. S obzirom na raširenost ovih oboljenja može se postaviti pitanje o kojim strahovima je riječ, koliko nas zarobljuju i oduzimaju zdravlja i životnog zadovoljstva.

♦ Strah od neimaštine ( u modernom smislu ) i egistencijalne ugroze, i stalna potraga za životnim komforom i bogaćenjem, promorava na prekomjeran rad, promjenu radnih mjesta, sredina i država, te zahtijeva neprekidano usavršavanje i osposobljavanje. Takva nesigurnost i kontinuirano iscrpljivanje dovode do slabosti i kolapsa, koje s vremenom svi osjete. Stres i umor pokušavaju se nadoknaditi hranom, pušenjem, alkoholom, stimulansima od lijekova do narkotika, raznim užitcima koji samo privremeno poboljšavaju stanje, a u konačnici samo produbljuju stanje.

♦ Uz navedeni stil života često se žrtvuje partnerski i ljubavni, te obiteljski i društveni život. Jedan od bitnih uzroka ovim oboljenjima je osamljivanje i izolacija, i strah od emotivnog povređivanja. Već je jedna čitava generacija odrasla iz rastavljenih obitelji zbog rastave roditelja ili ekonomskih razloga, i može se reći da nemaju više potrebu i afinitet za skladan obiteljski i život u zajednici više ljudi. Emotivna hladnoća i nepovjerenje, i zamiranje tog važnog akpekta našeg življenja, kao jedno "tehničko funkcioniranje" koje s vremenom dovodi do duboke depresije i besmisla života. Može se reći da su mnoga današnja, tjelesna i autoimuna oboljenja sjena takvih raspoloženja

U homeopatskoj praksi prepoznate su osobne konstitucije koje su podložnije kardiovaskularnim oboljenjima kao Aurum, Arsenicum, Natrium muriaticum, Nux vomica, zmijski lijekovi kao Naja i Lachesis, Kalmia i niz je drugih lijekova koji su učinkoviti u liječenju kao Aconitum, Arnica, Kalium muriaticum, Digitalis, Lycopus virignus, Cactus, Crataegus ...

AURUM METALLICUM - u našem tijelu, neznatno i u tragovima zlato se nalazi u mozgu, srčanom mišiću i testisima kod muškaraca.

Već iz tog razloga i u homeopatskoj praksi Aurum je prepoznat kao veliki lijek za mozak i raspoloženje
♦ u liječenju najtežih oblika depresije i suicidalnosti, demencije, epilepsije, za raspoloženja i ponašanja koja obilježavaju ispadi srdžbe, ljutnje, bijesa i fizičke nasilnosti, zatim kod stanja nemira i nesanice, glavobolje i upale sinusa
♦ autizam i druga stanja izoliranosti i neuklopljenosti
♦ emotivno nepovjerenje, samoća i izoliranost

Zlato i kombinacije zlata s drugim lijekovima kao Aurum muriaticum su vrlo učinkoviti u liječenju bolesti srca i kardiovaskualrnog sustava
♦ od osjećaja artimije, palpitacija, drhtanja i stezanja, napetosti i spunjenosti u prsištu do degenerativnih promjena kao trajne angine, proširenje i slabost srčanog mišića kao posljedice miokarditiisa, endokraditisa, oboljenje koronarne arterije i reumatskih oboljenja zalistaka. Svi simptomi se pogoršavaju, usljed naprezanja i uzbuđenja, i naglašeno u noći

Zlato je važno u liječenju bolesti kostiju i zglobova, te ginekoloških upala i uterusnih mioma.

Osobe rođene u konstituciji zlata prenaglašeno su odgovorne u obavljanju svojih dužnosti – u djetinjstvu nastoje dobro učiti i biti poslušna djeca kako bi dobili naklonost obično vrlo strogih roditelja, i dalje kroz život postavljaju sebi visoke kriterije u obrazovanju i razvoju karijere. Nisu zadovoljni vlastitim prosječnim ili dobrim uspjesima jer su neumorni i temeljiti u svemu čime se bave. Najveći dio njihovog nezadovljstva proizlazi iz nezadovljstva sa sobom i vlastitom neostvarenošću. Može se reći da su takmaci sami sebi. Zbog iznimne odgovornosti, mentalnosti, predanosti i beskonačne energije koju znaju imati u dobroj fazi, snalaze se dobro na vodećim pozicijama i mogu biti uspješni čak i kao vladari država. Poznata je izreka kruna na glavi, brige u glavi. Postavljaju velike zahtjeve i drugima i vrlo im je teško naći slične suradnike koji će ih moći razumjeti i pratiti njihov tempo.
Veći dio života provedu kao samci i u svoj osebujan i "mučan" svijet tešku puštaju druge osobe. Zato dovoljstvo pronalaze u ozbiljnoj glazbi, religioznosti i općenito cijeli njihov svijet je nekako "gromadan" i kada zavole, nekog za njih iznimnog, pokazuju veliku strast i privrženost, i mogu biti jako posesivni i ljubomorni. Zlato može osjećati i ekstremnu seksualnost, koju zbog sklonosti osamljivanju često nemaju s kim ostvariti do kraja. Reklo bi se da su u vlastitiom rascjepu između osebujne strastvene i introvertne prirode i vlastitiog nepovjerenja da to mogu s drugima podijeliti i tako se sami ostvariti.
Korijeni emotivnog nepovjerenja obično potiču iz djetinjstva i od vrlo strogih i zahtjevih roditelja. Nastoje pridobiti njihovu naklonost i odobravanje najboljim ocjenama i beskrajnom poslušnošću, za koje najčešće ne dožive njihove pohvale i oduševljenje. Izostanak takve, korijenske i izvorne emotivne bliskosti, bezuvjetne ljubavi i prihvaćanja, pronose dalje u životu kao obrazac odbačenosti, kao vlastitu emotivnu hladnoću i osjećaj uzaludnosti svih pokušaja dubljeg zbližavanja s ljudima.
Cjeloživotna samozahtjevnost i emotivna osamljenost i hladnoća dovode s vremenom do očaja i najdublje depresije, besmisla svega, te suicidalnih misli. U odnosu na druge lijekove, osobe u zlatnoj konstuciji sklone su taj suicid i izvršiti, jer im se čini kao najsigurniji bijeg iz mraka života.
Iako znaju biti nadprosječno inteligenti, ovakva stanja iscrpe do kraja mentalnu energiju i dovedu do niz neugodnih raspoloženja, ponašanja i paranoja, i općenito zapuštenosti. Na fizičkoj razini razvijaju se najteža neurološka, srčana, ginekološka i oboljenja kostiju.

NATRIUM MURIATICUM - simptomi se pojavljivaju usljed potiskivanja emocija kao osjećaj preskakanja srca ili prestanka rada srca.
Natrum muriaticum ( natrium chloratum ) je među najpropisivanijim lijekovima i u liječenju neuroloških oboljenja.
Neke osobe su rođene kao ozbiljne, zatvorene i nerado pričaju o sebi - posebno ne o emocijama, pokazuju strpljivost, više su tužne, ali se ne žale i mogu izdržati više od drugih.
♦ Primijetila bih da na našim prostorima ima dosta takvih ljudi, čemu uzroci mogu biti i tradicionalan odgoj, povijest obiteljskih stradavanja u ratovima i jedna kronična slika "patnje" koje se prenosila generacijama, način prehrane – dosta teške, slane i konkretne hrane, geografski i klimatski uvjeti i dr.
♦ Zapazila sam da su osobe u stanju Natmura većinom 0 krvna grupa, koje također ( pored A ) ima dosta na našem prostoru.
♦ Zbog svega navedenog, mnogi, rekla bih već genetski i konstitucijski, pokazuju spremnost na trpljenje, ne žale se, ali zbog toga mogu u sebi razviti dosta nepovjerenja, gorčine i potrebe za samoćom iako žive u obitelji. Iz toga se razvijaju i depresivna, čak i autodestruktivna raspoloženja i mnoge neugodne fizičke bolesti kao respiratorne i kožne alergije, ulcerozni kolitis, mučne glavobolje, oboljenja štitnjače, reumatska oboljenja, miomi maternice, multipla skleroza i dr - što se zapaža kod ovih osoba.
Iza introvertiranosti često se krije dubok svijet najdubljih emocija koji se teško otkriva drugima, ali se izražava kroz odgovornost i radišnost, kreativnost ( vole i bave se cvijećem i uređivanjem, inače su vrlo estetični ) i umjetničko stvaranje ( slikanje, glazba ... ). Potreba da se pomaže drugima, ali ne traže i drugima obično ne dopuštaju da njima pomažu. Obično su to vrlo uljuđene i dostojanstvene osobe i korektni pacijenti.
Međutim, takve osobe znaju pokazivati i ekstremnu žudnju za slanom hranom ( i obično averziju na slatko ) ili potrebu za drugom ekstremnošću. Nerijetko se znaju odati alkoholu, sedativima, drogama, pobjegnu u samoću i izolaciju, ne žele se liječiti – što samo pogoršava njihovo stanje.

ARSENICUM ALBUM - prepisuje se kod ozbiljnih i kroničnih oboljenja kao angina pektoris, reumatska oboljenja srca, proširenje srca, oboljenja perikardia i endokardija, i koronarne artrije. Cijelo stanje karakterizira slabost i nemoć, jake tahikardije i lupanje srca, ekstremna zimogroznost i hladnoća, bljedilo i cijanoza usana; pacijent izražava strah i nemir zbog cijelog stanja, i ne želi biti sam.

U homeopatskom liječenju, Arsenicum je općenito lijek koji se prepisuje kod kroničnih i progresivnih stanja ne samo srca i osrčja, učinkovit je kod respiratornih ( bronhitis i upala pluća ) i upala urinarnog trakta ( E.Colli i druge ozbiljne infekcije s pekućom boli, stanja s visokom temperaturom u kombinaciji s ekstremnom zimogroznošću i slabošću ), zatim u liječenju gastritisa, ulcera, heomoroida i drugih simptoma probavnog trakta. U praksi je dokazano i njegovo djelovanje u liječenju karcinoma u početnim stanjima, ali i u terminalnim fazama bolesti u visokim potencijama ublažuje bolove, nemir i strah od smrti koji obilježava takvo stanje. Smatra se da ovaj lijek ima snagu ozdravljivanja i obnavljanja tkiva.

Mentalnu sliku Arsenicum albuma obilježava materijalnost i strah od neimaštine u krajnjem egzistencijalnom smislu, ali i u modernom poimanju kao težnja za visokom standardom. Briga za vlastitu i obiteljsku egzistenciju, i nastojanje da članovima svoje obitelji i djeci osiguraju trajnu materijalnu sigurnost, primorava ih na uporan rad, i neku vrstu grabeži i škrtosti. Uglavnom su nepovjerljivi prema drugima i sve u svom životu žele sami kontrolirati.
Slika radišnosti, perfekcionizma i smisla za preciznost i detalje u svemu čime se bave naglašena je kod osoba koje su u konstituciji Arsenicuma. Imaju i smisao za finu estetiku i umjetnost, i zato znaju biti vrlo estetični i artistični. Također, u vlastitom odijevanju i životnom stilu teže biti "besprijekorni" i mrze neurednost i šlampavost, također strahuju od zaraznih bolesti. Žele imati otmjene i skupocjene predmete, odjeću i nakit i nastoje se držati i prikazati "aristokratski". Mogu biti vrlo posesivni u vlastitim odnosima i ne žele biti sami jer se tada pojačavaju njihovi brojni strahovi.
Potreba za perfekcionizmom i savršenim uvjetima potiče od osjećaja vlastite fizičke slabosti, straha od bolesti i u konačnici od smrti, jer ih na taj način ublažuju. Arsenicum konstitucija je vrlo sklona fizičkim bolestima i upalama, osjećaju dosta slabosti i zimogroznosti i u takvim stanjima izražavaju velike strahove za svoje stanje, ne žele biti sami i boje se smrti.

NUX VOMICA - visok tlak, palpitacije, napetost i drugi simptomi izazvani su uzbuđenjima, stresom, prekomjernim radom i pretjerivanjem u hrani, alkoholu, pušenjem il i konzumiranjem droga i stimulansa.
Mentalno Nux vomica je slika
♦ naglašene radišnosti, ambicioznosti, neumjerenosti i hedonizma ( imaju osjetljiv probavni trakt, ali osjećaju ekstremnu potrebu za začinjenom hranom, posežu za stimulansima svake vrste, hiperseksualnost i navike od kojih im je poslije loše )
♦ arogancije i ljutnje - koja se danas nameće i susreće
♦ posljedično doživljava slabost i kolaps ( sindrom kroničnog umora ), i razvijaju sklonost kardiovaskularnim oboljenjima
♦ te naglašenu osjetljivost probavnog ( ulkusi, sindrom iritabilnog crijeva, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, kolersterol i oboljenja jetre ...) i urinarnog trakta ( cistitisi, upale ...), te nervnog sustava ( migrene, neuralgije, cerebralni ispadi, multipla )


povratak22. 01. 2014.     13:04:43

KONSTITUCIJSKA SKLONOST
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište