HOMEOPATIJA I KARDIOVASKULARNE BOLESTI

HOMEOPATSKI PRISTUP

Raširenost i učestalost svih simptoma od hipertenzije, palpitacija, raznih vrsta boli do dijagnosticiranih degenerativnih promjena na srcu, osrčju i koronarnim žilama, te u konačnici česti infarkti mogu se dovesti u vezu s modernim načinom života. Najposlije, općenitom s poimanjem novih životnih vrijednosti i zahtjeva, prihvaćanjem i snalaženjem u svemu tome. Prsište i srčana čakra su naše energetsko i središte naših životnih uvjerenja ( više u prethodnom članku o važnosti i vitalnosti srca ), i mjesto izvora naših strahova ili pozitivnih i optimističnih stavova. S obzirom na raširenost ovih oboljenja može se postaviti pitanje o kojim strahovima je riječ, koliko nas zarobljuju i oduzimaju zdravlja i životnog zadovoljstva.

♦ Strah od neimaštine ( u modernom smislu ) i egistencijalne ugroze, i stalna potraga za životnim komforom i bogaćenjem, promorava na prekomjeran rad, promjenu radnih mjesta, sredina i država, te zahtijeva neprekidano usavršavanje i osposobljavanje. Takva nesigurnost i kontinuirano iscrpljivanje dovode do slabosti i kolapsa, koje s vremenom svi osjete. Stres i umor pokušavaju se nadoknaditi hranom, pušenjem, alkoholom, stimulansima od lijekova do narkotika, raznim užitcima koji samo privremeno poboljšavaju stanje, a u konačnici samo ih produbljuju.

♦ Uz navedeni stil života često se žrtvuje partnerski i ljubavni, te obiteljski i društveni život. Jedan od bitnih uzroka ovim oboljenjima je osamljivanje i izolacija, i strah od emotivnog povređivanja. Već je jedna čitava generacija odrasla iz rastavljenih obitelji zbog rastave roditelja ili ekonomskih razloga, i može se reći da nemaju više potrebu i afinitet za skladan obiteljski i život u zajednici više ljudi. Emotivna hladnoća i nepovjerenje, i zamiranje tog važnog akpekta našeg življenja, kao jedno "tehničko funkcioniranje" koje s vremenom dovodi do duboke depresije i besmisla života. Može se reći da su mnoga današnja, tjelesna i autoimuna oboljenja sjena takvih raspoloženja.

U liječenju zaista brojnih simptoma cijelog sustava potrebno je razmotriti cijelo stanje i specifičnost pojedinih simptoma.
Mogu se prepoznati kao:


♦ konstitucijska sklonost i slabost ... više u članku o konstitucijskoj sklonosti

♦ početni i povremeni simptomi ♦
– pojava hipertenzije, bolova, stezanja i palpitacija, osjećaj popunjenosti u prsištu, vrtoglavice, otežano disanje ...
- Ili je riječ o općoj slabosti, vrlo niskoj energiji i vitalnosti cijelog organizma, osobi je obično hladno i osjeća ekstremnu zimogroznost, tlak je vrlo nizak, može se posumnjati i na anemičnost, kod stanja anoreksije i neke vrste pothranjenosti ( obično je riječ o ženama, kod menstrualne obilnosti i sl.), također, stanja nakon preležanih težih bolesti, intenzivnih konvencionalnih liječenja, operacija, kemoterapija i sl.
Vrlo je bitno da se već u ovoj fazi prepoznaju mogući uzroci i nepravilnosti koji ne moraju pokazivati promjene i slabost srca i orčja; mogu biti hormonske prirode i potrebno je napraviti pretrage štitnjače; zatim vezano za životnu dob, posebno kod žena može upućivati na disbalans ginekološke endokrine kao početci predmenopauze, menopauza, poremećaj ciklusa kod mlađih žena i sl.; ili je riječ o slabosti probavnog trakta u smislu deficita absorbcije i asimilacije hrane.

♦ kod kroničnih stanja i degenerativnih promjena na srcu i srčane slabost, promjena na osrčju ili koronarnim žilama provodi se dugotajnije liječenje s vrlo niskim potencijama. Homeopatska praksa potvđuje djelovanje brojnih učinkovitih lijekova ... zmijski lijekovi Naja, Lachesis mutus i Crotalus horridus, Aurum, Arsenicum, Natrium muriaticum, Cactus, Kalmia, Laurocerasus, Klaium carbonicum i Kalium muriaticum, Spigelia, Spongia, Pulsatilla, Arnica, Tabacum ... više u članku o degenerativnim oboljenjima

♦ slabost srca i srčane čakre kao uzrok pojave drugih i autoimunih oboljenja ... više u posebnom člankupovratak11. 07. 2013.     14:41:07

HOMEOPATSKI PRISTUP
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište