HOMEOPATIJA I KARDIOVASKULARNE BOLESTI

ZDRAVLJE I VITALNOST SRCA - VAŽNOST ZA CIJELI ORGANIZAM

U ovom tekstovima govorit će se o važnosti zdravlja i vitalnosti srca, osrčja i važnih organa smještnih u našem prsištu, pluća i timusna žlijezda bitna za imunitet .

Dvadeseto stoljeće, može se reći da je bilo posvećeno mozgu i istraživanju mozga kroz neurološka istraživanja dijelova i funkcije mozga. S druge strane, psihologija je dala svoj doprinos objašnjenju naših mentalno emotivnih doživljaja, reakcija i ponašanja. Također, od 50-tih godina "službena" znanost se potpuno okrenula u smijeru biokemijsko - hormonskih, te genetskih tumačenja i "regulacije" naših fizioloških, mentanlih i emotivnih proseca i funkcija.
Iz svih tih pojedinačnih i međusobno nepovezanih istraživanja i zaključaka, gdje se ipak stremilo ka jednom redukcionističkom pojednostavljenju čovjeka kao savršenom biokemijskom laboratoriju, izostalo je bitno proniknuće u bit čovjekove prirode i njegove povezanosti s živom i neživom prirodom. Mnoge, kao teorija biološke evolucije, poznata kao darvinizam, danas neodarvinizam, nije uspjela do kraja objasniti zakone evolucijskog razvoja živih bića. Također, temeljni zaključci istraživanja ljudskog genoma u konačnici ne objašnjavaju sam život ...

Druga grupa istraživača "životnih procesa" koja se oslanjala na postiguća kvantne fizike, možemo ih zvati biofizičari, trudila se "odvijanje života" istraživati i protumačiti kroz prizmu energetskih, elektromagnetskih i drugih polja. U tom svjetlu rad naših organa i cijelog organizma opisan je riječnikom frekfencije, elektrosignala i magnetskog polja, biofotonskog zračenja ...
Ova istraživanja daju ponovo jedno bitno značenje srcu i općenito prsištu i srčanoj čakri, kao središtu našeg energetskog bića kao mjestu naših uvjerenja, gdje se prožimaju naše strasti, emocije i mišljenja. Prema tim mjerenjima, elektrosignal srca jači je 60 puta od signala mozga, a magnetsko polje srca čak 500 puta! Sveprisutna izreka "sve je u glavi ili mozgu", čini se nedostatnom protumačiti naš složeni svijet doživljaja vlastitiog bića i okolnog svijeta. Prema tome, najači signal našeg bića je upravo signal našeg srca kojeg odašiljemo i koji nas "predstavlja" u okolnom svijetu. Najsnažniji mišić u našem tijelu, kojeg opisuju kao jednu vrlo složenu, četverodjelnu pumpu, ujedno je energetsko i životno središte regulacije naših fizioloških procesa.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini (TCM) dva su merdijana - srca i osrčja koja pokazuju zdravlje i vitalnost srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.
Merdijan srca polazi iz sredine srca i dalje prolazi kroz trbušnu šupljinu i povezuje se s merdijanom tankog crijeva. Druga grana prolazi kroz grkljan i završava u očnoj jabučici. Posebna grana prolazi kroz pluća i spušta kroz aksile, prolazi kroz unutranju starnu nadlaktice i spušta se do radijalnog kuta malog prsta, gdje se ponovo spaja s merdijanom tankog crijeva.
O vitalnosti ovog meridijana ovisi stanje kardiovaskularnog sustava – hipertenzija ili hipotenzija, pojava palpitacija, tahikardije ili bradikardije, vrtoglavice, sklonost stenokradiji, poremećaj tjelesne topline ( osjećaj topline i vreline ili zimogroznost ), osjećaj suhoće i nelagode u grlu. Svi bolovi tipični za anginu pektrois pružaju se duž ovog meridijana, te neuralgijski bolovi međurebrenih mišića, nadlaktice i podlaktice, ramenog zgloba, trnjenje i tremor.
Smatra se da bitno utječe na psihosomatske bolesti, posebno se dovodi u vezu s hipertirozom. O utjecaju na imunitet i pojavu autoimunih bolesti u nastavku teksta. Vitalnost ili slabost srčanog merdijana utječe na emotivno i psihičko stanje. Neki ga smatraju merdijanom životne radosti i veselja, moralne energije, vitalnosti i duha. S druge strane, tuga i depresija, anksioznost, strah, bojažljivost, neodlučnost, zakočenost, anoreksija ukazuju na slabost ovog meridijana.

Meridijan orčja polazi iz prsne šupljine i odvaja se jednom granom u trbušnu šupljinu i spaja se s merdijanom trodijelnog griječa ( zadužen za endokrini sustav i metabolizam ), druga prolazi kroz toraks i prolazi unutarnjom stranom nadlaktice i podlaktice i spušta se do jagodice trećeg prsta. Smatra se zaštitinikom srca i osrčja i zadužen je za arterijsku cirkulaciju. Arterijska hipertenzija, koronarna bolest, angina pektoris, palpitacije, tahikardija, osjećaj punoće u srce, pretjerana toplina dlanova i tijela, razdražljivost su indikacije slabosti ovog merdijana. Smatraju ga merdijanom seksualnih funkcija jer utječe na seksualnu energiju ( prenaglašena ili impotencija kod muškaraca ili frigidnost kod žena ), sterilnost i psihosomatske poremećaje povezane s ovim slabostima. Psihičke tegobe kao razdražljivost, nesanica, emotivna osjetljivost, seksualna razdražljivost, epilepsija dovode se u vezu s meridijanom osrčja.povratak12. 07. 2013.     13:08:30

ZDRAVLJE I VITALNOST SRCA  - VAŽNOST ZA CIJELI ORGANIZAM
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište