LIJEČENJE DJECE

GOVOR

Otežan ili potpuni izostanak govora čak i u dobi djeteta iznad 3 godine obično je razlog zbog čega roditelji dovode djecu, ali je samo dio složenije emotivno mentalne i neurološke slike djeteta. Vjerojatno i stanje koje najviše zahtijeva individualan pristup djetetu jer samo može vrlo malo ili gotovo ništa reći o svom stanju.

Prepreka su obično i analize i mišljanja neurologa, logopeda i općenito prethodnih terapeuta i terapije koje nisu dale rezultate, što kod roditelja često stvara beznadežnost i razočaranost. Ističem to jer djeca dobro osjećaju emocije i raspoloženje roditelja vezano za njihovo stanje. Mogu "usvojiti" isto raspoloženje i osjećati se potišteno, sramežljivo i bespomoćno ili s druge strane pokazuju revolt, ljućenje ili čak ignoriranje kada se o njima govori na taj način. Vidjela sam primjere i kada se djeca neverbalno gestama iznimno trude pokazati tko su i da u biti dobro funkcioniraju.
Posebno kod analize problema u govoru vrijedi sve što je navedeno prethodno u pristupu u liječenju djece. Naime, prepoznavanje kako dijete doživljava svoje stanje, individualnih uzroka ( problemi u trudnoći i porodu, bolesti, cijepljenje, obiteljski razlozi i dr ) i konstitucije je presudno za određivanje terapije.

Uzroci govornih problema su najčešće traume kod poroda i posljedično neurološka oštećenja i blokade govornog aparata, česte i bolne upale ušiju zbog čega dijete ne čuje dobro ili neko drugo oboljenje kao ciste u glavi, hidrocefalus, epilepsija.

S druge strane, zastoj u razvoju govora može se javiti i nakon što dijete početno dobro i na vrijeme progovori, ali zbog emotivnih trauma ili stanja u obitelji kao nespremnost za vrtić i odvajanje, doživljeni strah, bolest, smrt ili nasilje u obitelji, rastava roditelja, preseljavanje i preseljavanje u drugu jezičnu sredinu - prestane govoriti.

Obično djeca jako pate zbog svega što im se događa i treba im dosta podrške i ljubavi da se ponovo osjećaju dobro i sigurno.
Obično je potrebna kombinirana terapija
♦ prema tome kako se dijete osjeća i doživljava svoje stanje, prema konstituciji ♦ lijekovi za strahove su od velike pomoći stramonium, gelsemium, aconitum, phosphorus i drugi
♦ za podršku nervnom sustavu grupa kalijevih, natrijevih lijekova i drugi
♦ ako je uzrok organsko oboljenje kao upale ušiju, ciste ili neka druga slabost
♦ obično je potrebna terapija i roditeljima
♦ prilagodbe prehrane djeteta i životnih navika djeteta i obitelji ako je potrebno


povratak27. 06. 2014.     17:23:15

GOVOR
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2024. Homeopatsko savjetovalište