NOVOSTI

COVID-19 PROTOKOL ZA ODRŽAVANJE IMUNITETA I ZDRAVLJA

COVID-19 i potres - Izazovi za nase zdravlje

U reduciranoj i improviziranoj životnoj situaciji, imamo priliku napraviti dosta za svoje zdravlje i sebe osobno. Naravno, ovisi i gdje se nalazimo i gdje i s kim smo se zatekli u ovim tjednima i mjesecima.
Pojedinci i obitelji koje će ipak biti u prilici boraviti u dvorištima i u prirodi, imatce dobrobiti od čistog zraka, svjetlosti i prirode koja će nadrasti trenutak i obećava slijed života. Stanovnici Zagreba koji preživljavaju kolektivnu traumu zbog COVID-19, suočeni su i iztraumizirani potresom, obnovom domova ili se prilagođavaju u nekim tuđim, novim i nepoznatim stanovima. U nastavku ću spomenuti više o lijekovima koji bi tu pomogli u ovom trenutku. Mnogi su proživjeli strašan strah i životnu ugrozu. Generaciji djece moguće da strah od protresa, ostane duboka doživotna trauma! Potres je za mnoge, ujedno osobna i obiteljska trauma i egistencijalni bankrot! Dakle, imamo za zdravlje izazovnu situaciju.
U nedostatku društvenog života, mnogi će biti suočeni s vlastitom životnom realnošću. Prostorno i ograničenje svakodnevnih životnih navika, u zajednicama koje nisu funkcionirale može biti problem, ako se ne snađu u reduciranom prostoru i višku zajednickog vremena. Fizicko razdvajanje ce kroz tjedne ipak postati trauma za osobe koje su se svakodnevno druzile, radile i na neki drugi način podržavali. Osvrt i na ovu temu je potreban.
Izostanak zdravog nacina prehrane u ovom periodu, kao i ograničen boravak na svjetlosti i zraku, mogu biti čimbenici o kojima će ovisiti zdravlje. Zbog straha, neaktivnosti i nekakve skučenosti koja se nameće, umrtvljuje se nasa životna vitalnost i energija. Ohrabruje, jer smo iznimno lijepo područje i dosta ljudi ipak ima neke svoje oaze u prirodnom ili vodenom okolisu.

Što možemo odmah uciniti

Nastaviti održavati dnevni bioritam, koji će podsjećati na normalan zivot. To je opet individualno jer smo preživjeli traumu kroz nekoliko tjedana, svatko na svoj način.
Za održavanje zdravlja i prevencijau respiratornih bolesti, potrebno je odrzavati
kroz prehranu i uzimanjem dodataka prehrani, fitoaromaterapije, homeopatije:
Imunitet
Probavni i urinarni trakt
Psihičku stabilnost
Fizicku vitalnost

o čemu će biti više u nastavku

Prehrana
Održavanje tjelesnih tečnosti, vitamini i mineralizacija, je prioritet. Maksimalno rasteretiti organizam i provesti jednu detoksikaciju. Povrce i namirnice koje sadrže sumpor, luk, poriluk, svježi kupus, brokula, cvjetaca ... jer se tako rasterecuju drugi sustavi i homeopatski lijek

SUMPOR ( Sulfur ) je inače dobar lijek za probavne, respiratorne i bolesti kože. Čak i kod nastupa i respiratorne infekcije treba razmišljati o ovom lijeku. Na početku širenja zaraze ovaj lijek, posebno u energiji ozujka mjeseca, mogao je dosta pomoći. Ima naglost simptoma, visoku temperaturu, dehidriranost i izrazitu žeđ, razvoj suhog kasljanja, gusenje. Nagla i turbulentna energija iz prošlog 3. mjeseca, i potres bili su slika tog lijeka. U tom strahu su se dobro snašle osobe koje su po prirodi neustrasive i ne boje se izazova. Najveći im je problem biti u zatvorenom i ograničenom, u navikama i skučenosti mentalne i fizičke prirode. Može biti od velike koristi takvim osobama u doba karantene.

Dostatan unos vitamina, tečnosti u vidu vode, čajeva, svjezih sokova, balansiranje između svježe, sirove i kuhane hrane je također potrebno. Da bi se odrzala stabilnost i struktura, dostatan unos minerala, moguće uzimati malo više soli, ali jesti dovoljno korijencica koraba, celer, persin, dumbir, mrkva u vidu salata i u juhama. Ako ne možete nabaviti svježe povrće, dobri i svježi začini ostih, te kukrkuma, cimet, dumbir, mazuran, klincic ... mogu poslužiti kao zamjena. Dostatan unos masnoća kao ulja repice, masline, konopljino, grožđe, ...ili u vidu sjemenki.
Etericna ulja, organska i za oralno uzimanje, kao prevencija i lijek, od limuna, narance, cimeta, ruzmarina, origana, menta ... par kapi u ovoj situaciji mogu biti korisna za zdravlje. Oralno uzimanje aromaterapije je velika tema u prevenciji i liječenju čak ozbiljnih bolesti. Više u nastavku.

Homeopatija i fitoterapija za održavanje imuniteta i prevenciju respiratornih bolesti

Ove upute su bazirane na osnovu iskustva s pacijentima, koje sam provela pripremajući se za ovo razdoblje. Rijec je i o pacijentima s kroničnim, autoimunim bolestima i osobama koje su prošle protokole onkoloskih lijecenja. Ti lijekovi su pripravljeni kao pojedinacni ili kombinacije homeopatskih lijekova, biljnih ekstarakata kao fitoterapija i esencijalnih etericnih ulja. Imamo jedno zadovoljstvo dobrog stanja i zdravlja, i većina i dalje iz predostroznosti nastavlja uzimati ove terapije u svrhu svog osnovnog liječenja i održavanja imuniteta.

Vjerujem da svi koji su ulagali u svoje zdravlje zadnjih mjeseci, bez obzira čak i dijagnoze s kojima su došli, mogu osjetiti da su izašli iz slabosti i osjetljivosti, te da su pripremljeni na rizike prisutne epidemije.
Svi lijekovi koji potiču detoksikaciju i osnazuju limfni sustav, te djeluju na adaptogenost imuniteta su dobro došli kao thuja, rhustox, echinacea, silicea, ceanothus, calcium phosphoricum, ferrum phosphoricum, calcium flouratum, zmijski i drugi zivotinjski lijekovi lachesis ... mogu biti od pomoći u ovim infekcijama, viscum album ( imela), cortex quercus ( hrast ), sulfur u nižim potencijama ...
Kao fitoterapija dumbir, kurkuma, crni ribiz, ehinacea, spirulina, imela, kopriva, astragalus, čempres ...
Esencijalna etericna ulja ravensara, eukaliptus, limun, naranca, cempres, mazuran, cimet, lavanda, mira, ruzmarin ... u difuzeru za održavanje zdravog prostora. Ulja se mogu aplicirati direktno na kozu, neznatno malo u blizini sluznica, kao najbolja maska. Ipak, treba paziti zbog moguce iritacije. Najdragocjenije u primjeni esencijalnih ulja je da dovode kisik u nasa tkiva i stanice, i tako osnazuju imunitet protiv virusa. Virusi gripe obično imaju nižu frekfenciju 50-60 MHz, i gore navedena ulja u višoj skali mogu podići frekfenciju naseg tijela i tako zaštititi od obolijevanja. Neka ulja nize frekfencije kao vrsta tamjana boswelia sacra su posebno snažna kao zaštita i lijek. Sva ulja i prirodni lijekovi dobiveni iz smola, mogu biti korisni kod ovih infekcija. Ulje origana, cimeta, crnog kima, klincica, limuna, narance, sibirskog cedra, grozda, mazurana, ... ako se uzimaju oralno mogu biti najbolja prevencija. Zaštita i zdravlje probavnih sluznice od patogena, u ovom trenutku je jako bitna za imunitet. Ulja su sposobna osloboditi istovremeno probavni trakt od toksina i patogena. Dragocjena ulja ruza ( jako visoka frekfencija 320 MHz ), tamjan, nar, grozde, kostice marelice, smilje, maslina, mandarina, lavanda, smokva ... u prirodnoj kozmetici za lice, tijelo, kosu, posebno za ruke, također su zaštita.

Što ako osjetimo neke respiratorne simptome?

Osobe koje su već u nekom protokolu prevencije imuniteta, ako i osjete neke početne simptome, u pravilu mogu zaustaviti razvoj obolijevanja s uobičajenim lijekovima za prehlade i viroze. U homeopatiji je uvijek pravilo prilagoditi odabir lijeka prema konstituciji i cjelokupnoj slici simptoma temperatura, izgled lica blijedo, crveno, plavo, bolovi u grlu, grudima, glavobolja, uhobolja, kasljanje suho i neproduktivno ili suprotno, pojava neke sekreacije nosa, pojačano stvaranje plivačke ili ne, iskasljavanje, bolovi u tijelu i misicima, simptomi u urinarnom i probavnom traktu, žeđ, toplina tijela ... bitno je emotivno-mentalno stanje osobe i doživljaj vlastitog stanja, posebno strah, zabrinutost, nemir zbog bolesti ili neke druge životne sitiacije. Druge prisutne bolesti i terapije koje pacijent uzima.

Za zimogroznije i zabrinutije osobe, mogu pomoći Aconitum, Pulsatilla, Rhustox, Eupatorium, Arsenicum, Ruta, Calcarea carbonica, Nux vomica, Hepar sulfuris, kalijevi lijekovi ... lijek će se odrediti prema drugim simptomima i cijelom stanju osobe.
Kod toplijih i osobe koje osjećaju zed Sulfur, Phosphorus, Mercurius, Bryonia alba, Natrium muriaticum, ... i odabir lijeka ovisi o drugim bitnim simptomima.
Odabir lijeka u ovim stanjima zahtijeva istancanost procjene lijeka, da se spriječi razvoj bolesti i pogorsanje, i dobije na vremenu da se tijelo ne iscrpi.

Homeopatija se može dobro kombinirati s fitoterapijom, i raznim vrstama tretmana na tijelu aromamasaza, shiatsu, druge tehnike prema principima energetskih meridijana i tocaka ( tradicionalna kineska medicina ), umjereno vježbanje, ... sve metode koje potiču detoksikaciju i opuštanje, istovremeno oživljavaju i revitaliziraju tijelo.
Kao fitoterapija dobra podrska imunitetu, i protuupalni su ehinacea, crni ribiz, čempres, sladic, kurkuma, bor, trputac, bijela vrba, kopriva list i korijen, preslica, ginseng, melisa ... u vidu tekućine, tableta, kao prah.
Esencijalna etericna ulja, organska za oralnu upotrebu origano, dumbir, cimet, limun, naranča, eukaliptus, klincic, mazuran, kadulja, ruzmarin, tamjan, mira, kantarion, nar .. i kao masazna ulja.

Za smirivanje i opuštanje, i mentalno podizanje od pomoći mogu biti Aconitum, Ignatia, Gelsemium, Kalium phosphoricum, Staphysagria, Argentum, Cyclamen, Stramonium ( o ovom bitnom lijeku u posebnom članku)... fitoterapija melisa, rodiola, pasiflora, valerijana... esencijalna ulja lavanda, geranij, ruza, tamjan, sandalovina, cedar, narda, naranča, mandarina, kamilica ...
Pandemija će proći, i obnovit će se grad ( Zagreb ) ... što će ostati u nama, kakva sjećanja ili teške traume, "emotivna i psihicka" sanacija svih nas je najpotrebnija ...

Ovo je iznimno vrijeme koje pojmovno izmiče vremenu i civilizacijskom trenutku. Neizvjesnost, strah, neinformiranost i neznanje u 21. stoljeću je teško bilo zamislivo prije svega nekoliko tjedana, bar u civiliziranom i naprednom dijelu svijeta. Zato bih uputila na nekoliko stanja i lijekova koji mogu pomoći u vremenu straha od drugih, bolesti, rušenja i neizvjesne budućnosti.

Stramonium je homeopatski lijek za najdublje traume i strahove od životne ugroze, za prezivljeno fizičko i mentalno zlostavljanje i zastrašivanje... Posebno bih ga preporučila stanovnicima Zagreba koji su doživjeli protresanja u svojim stanovima i ne mogu se više u njih vratiti. Isto, za osobe koje se mogu vratiti, ali zbog straha ne mogu! Teško je zamisliti psihu posebno djeteta koje ne može do škole, ne može doma, možda ga u familiji ( baka i djed ) ne smiju / ne žele primiti jer će donijeti zarazu, gdje ni držanje roditelja nije za očekivati... teško je iz vlastitog mikrosvijeta detektirati, nekima u ovom gradu to postaje veća trauma od korone. S druge strane neselektivne i ponavljajuce vijesti i slike iz bolnica, slijed kamiona s mrtvima od korone, što će još trajati tjednima ... ostaviti će dubok zapis u psihama svih nas. Čini se kao generalna i sveopća apokalipsa, kao da u lokalnim ratovima stalno ne umire po jedan dio ovog svijeta.
Postoje i homeopatstki lijekovi za stanja kome svijesti, ali ih je nemoguce nabaviti u nasim ljekarnama. Čini se da je stanje svijesti ovog svijeta podijeljeno na Stramonium ( tamo gdje se vode ratovi i ubijanje ljudi ), Opium je bijeg iz straha u stanje "kome", postoji i treći "ignoriranje i nemar, neosjetljivost za druge" i četvrti ...

Ignatia amara bi pomogla mnogima da se smire u ovim uzbudenjima, odvajanjima i "daljinama" ... jer se mnogi ljudi neće uobičajeno susretati i družiti. Uzbuđenja i izmjena raspolozenja, histerija, plakanje, svadanje, vristanje su u slici ponašanja ovog lijeka.

Gelsemium će pomoći za mentalni umor, strah i nesnalaženje u improvizaciji života u kojoj jesmo, ali i za ohrabrenje za nastavak nakon karantene. Isto kod simptoma slabe cirkulacije, glavobolja, umora, upale sinusa...

Aconitum je bitan kao lijek za panicni strah, i kako još pomaže kod respiratornih, srcanih i simptoma grla, crijeva, mjehura može biti od velike pomoći za psihu i fizičke simptome.

Za strah od potresa, posebno za odrasle i djecu koja osjećaju sigurnost kroz siguran i stalan dom Calcarea carbonica.

Od fitoterapije kao potpora raspoloženju i za mentalnu izdržljivost preporučuju se melisa, rodiola, pasiflora, guarana ... za nesanicu kalifornijski žuti mak, valerijana.

povratak06. 04. 2020.     02:20:04

COVID-19  PROTOKOL ZA ODRŽAVANJE IMUNITETA I ZDRAVLJA
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2021. Homeopatsko savjetovalište